24 Şubat 2011 Perşembe

oxygen-adem


!F kapsamında izlediğim filmlerde nokta atışları yapmaya devam ediyorum sanırım.
Hans Van Nuffel'in yönetmenliğini yaptığı Belçika yapımı "oxygen" isimli film gerçekten çok etkileyiciydi.
"Tom ve abisi Lucas, ciğerlerini yavaş yavaş eriten ve genetik bir hastalık olan sistik fibrosis ile mücadele etmektedirler. En iyi ihtimalle, yirmilerine geldiklerinde ciğer nakli ile bir on yıl daha kazanabilirler. Akıllı, uslu ve sakin Lucas’ın tersine, Tom kendisine biçilen kısa ömre isyancıdır, asidir ve serserilerle takılır. Bir gün hastanedeyken Xavier ile tanışır. O da aynı hastalıktan muzdariptir ama buna rağmen profesyonel bir sporcu gibi takılmakta, muhtelif maceralarla gününü gün etmektedir. İyimserliği ve enerjisi bulaşıcıdır. Tom ise hastanenin koridorlarında dolanmaya başlar; bu esnada rastladığı ve bir enfeksiyon nedeniyle aylardır karantinada tutulan Eline’in tuhaf cazibesine kapılır. İkisinin birbirine dokunması yasaktır, tek iletişim yöntemleri telefonla konuşmaktır. Buna rağmen aralarında bir aşk doğar. Koşullar üzüntüyü kaçınılmaz kılsa da Oksijen asla melodrama kaymayan, başka telden çalan, romantik ve eğlenceli bir film. Ölümle değil, genç olmakla ve hayatta yolunu bulmaya çalışmakla ilgili bir film. İçinde aşk var, sürat yapmak var, Hooverphonic grubunun solistinin bahşettiği nefis soundtrack var. Bol bol gençlik var. Nefes almak var."
Diye yazılmış ama bence daha fazlası da var.
Bir kere müzikler gerçekten çok başarılı,mekan değişikliği çok olmasa bile seyirciyi baymıyor.
Yönetmen Star Wars'tan bir hayli etkilenmişe benziyor. Kilit noktalarda Darth Vader esintisi yayılıyor.Tom çocuk yaşta, nadiren görülen hastalığı dolayısıyla inceleme jürisinin karşısına çıktığında elinde Dath Vader oyuncağını tutmakta ve adeta ondan güç almaktadır,abisi Lucas'la olan son diyaloğunda -abisine moral vermek için "Rise Darth Vader" diyor- ve herşeyi göze alıp Eline'in karantina odasına girdiği kılık ta da Darth Vader i andırıyordu.
Xavier de çok güçlü bir portre çiziyor.Tom ie benzer hücre yapılanmasına sahip Sistik Fibrosis hastalığı olmasına rağmen sualtı fotoğrafçısı olup hızla koşabilmektedir. Bunu izlerken sağlıklı ciğerlere sahip olup sigara içmenin ne kadar ŞIMARIKÇA bir şey olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatıyor.
Ertesi gün koşu bandında var gücümle koşarken sağlıklı nefes almanın tadına daha bir güzel vardım.

Merak edenler için: Cystic Fibrosis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çekinme,yaz.

Zamanın kaydı

 Ağustos'ta yeniay, evinin arkasından doğarken eğer tanrılar sana gülümserlerse, eşinin badem ağacının altında, bir başkasının düşlerini...